Sunday, 01 August 2010

FILEM KITA

SUDUT RENUNGAN

FILEM KITA

SKRIP KEHIDUPAN
Semua pelakon dah diberi skrip sejak 1430 tahun dulu.
Ada 114 babak. Semua watak ada tertulis dalam tu, hero tak
hero, samseng, pailang, spy pailang, pilih je nak watak mana.
Kalau dah hidup tunggang-langgang maka korang baca lah skrip pailang ye.Kalau baik maka, ikut lah skrip hero kita Sayyidina Muhammad s.a.w. Ikut betul-betul insyaAlahh boleh masuk Hall Of Fame sama dengan dia. Kalau tak, ada chance masuk Hall Of Flame dengan Abu jalal.

PLOT CERITA
Cerita tiap-tiap orang tak sama. Ada cerita sedih, ada cerita komedi, cerita advanture dan macam-macam lagi. Ni bukan cerita hollywood atau hindustan, hero kalah dulu, orang jahat gerenti kecundang. Kadang-kadang hero kalah memanjang, orang jahat pulak yang senang. Dah ceritanya dikarang oleh yang Maha Besar,suka hati dier lah nak buat camne. Bukan kira kalah menang kat dunia, ini baru intro aje. Kat akhiratlah cerita sebenarnya.

DURASI CERITA
Maha suci dia yang menentukan cerita kita panjang mana.
Ada feature film, ada jugak short film. Dia aje yang tahu. Korang perlu baiki watak dan lakonan korang aje. Dia nak matikan watak korang bila-bila masa aje, jangan ingat korang hero tak boleh mati. Buat yang terbaik, buat dengan penuh penghayatan. Kadang-kadang watak korang bawak kecik aje, dialog pun tak banyak, tapi kalau baik pembawakkannya tentu dapat award. Watak utama dalam filem panjang meleret tapi melalut orang tengok pun menyampah.

ACT 1 TAKE 1
Cerita yang kita lakonkan sekarang dia dah tulis siap-siap awal-awal lagi, sebelum dia buatkan set dan lokasi filem ni. Semuanya dia dah prepare baik punya. Korang je perasan cerita ni macam korang yang karang. Tu yang berlakon ikut suka hati je sampai lupa arahan director. Patutnya apa yang dia suruh korang buat, apa yang dia larang korang jangan buat, tapi korang buat bangang aje. Tu yang over acting memanjang. I ngat kita ada satu take aje, so buat elok-elok laa. Baca fahamkan skrip, jangan simpan je skrip atas gobok. Study macam mana Rasulluah s.a.w bawak watak dia, cuba ikut dan jangan melalut.

#Tak payah la nak jadi pelakon, hakikatnya kita ni memang sedang berlakon.. huwawa

0 X:

Post a Comment